pátek 2. října 2015

Jak napsat recenzi?

Jak napsat recenzi?

Tohle léto se mě jedna má kamarádka zeptala, jestli jsou nějaká pravidla ohledně psaní recenzí a jak se vlastně taková recenze píše. Jsem si jista, že není jediná, která touží po odpovědích, a tak jsem se rozhodla, že sepíšu tento článek, který vám zodpoví všechny vaše dotazy. Samozřejmě tu nechci diktovat nějaká pravidla, je to opravdu o tom, abyste měli přehled, jak vypadá základní kostra recenze (tedy spíše názoru, jelikož slohový útvar recenze z publicistického funkčního stylu vypadá jinak, je objektivnější, atd. - zkrátka většinu internetových recenzí nelze považovat za recenzi jako takovou), a zbytek už je na vás. :-)

První a zároveň nejdůležitější bod celého tohoto článku je pravopis a znalost českého jazyka. Když už se totiž chcete pustit do něčeho takového a chcete, aby vaše recenze lidé četli, musíte se nejprve zdokonalit ve svém mateřském jazyce. Samozřejmě že se občas někde maličká chybička může vloudit, ani já nejsem dokonalá. Ale pokud si v něčem opravdu nejste jisti, poproste například svou maminku či kamarádku, jestli by po vás danou recenzi nemohla přečíst. Korektura se vždycky hodí a pohled druhého člověka vám nikdy neuškodí - ba naopak, zdokonalujete se tím. A abych nezapomněla, recenze se píší v odstavcích. Jednotlivé okruhy, které ještě probereme, si rozřaďte na odstavce a nezapomeňte na zarovnání do bloku (lépe pak text vypadá).

Jestli tedy pravopis ovládáte či máte nějakého člověka, který vám korekturu udělá, můžeme přejít dál. Určitě se teď ptáte, jak se tedy recenze vlastně píše? Jsou nějaká obecná pravidla? Musíte je dodržovat? Pravidly bych to asi úplně nenazvala, doporučení je vhodnější slovo. A dodržování je pouze na vás. Pokud vás zrovna políbila múza či máte nějaké nápady, jak ozvláštnit recenzi, klidně můžete. :-)

Začneme tzv. "hlavičkou", která obsahuje všechny základní informace o knize (originální název, autor, překlad, nakladatel, rok vydání, atd.). Když čtenáře zaujme vámi zrecenzovaná kniha, měl by v recenzi také i naleznout nějaké informace o dané knize, díky kterým si ji vyhledá. Někteří bloggeři "hlavičku" uvádí úplně na začátku recenze (třeba já), jiní ji přidávají až na samotný konec. Pokud je vám to jedno, vyberte si místo, kde se vám to více esteticky hodí.

Dalším bodem je obsah knihy. Každého, kdo klikne na vaši recenzi, určitě zajímá, o čem dané literární dílo je a do jakého žánru se řadí. Máte dvě možnosti. Buď zkopírujete oficiální anotaci, což samozřejmě není nic špatného, dělá to spousta bloggerů, a nebo si napíšete vlastní. Druhá možnost je dle mého názoru lepší, ale ne každému to ze začátku půjde. Pokud se tedy rozhodnete rovnou se vrhnout na psaní vlastních anotací, trochu nastiňte děj, aby čtenáři věděli, o co jde, ale nezacházejte příliš daleko. A o spoilerech snad ani mluvit nemusím. :-)

Každá recenze by měla určitě obsahovat jak subjektivní (osobní), tak i objektivní pohled. Čtenáři recenze by se měli dozvědět váš pohled na danou knihu, což je vlastně ten hlavní důvod, proč se recenze píší, ale i pohled obecný, což znamená, že je na místě uvést charakteristické rysy knihy (např. styl psaní, délka knihy, kdy a kde se příběh odehrává, atd.), které se určitě dají skloubit i se subjektivitou. Rozeberte všechno, co je pro vás důležité (např. čtivost). Upozorněte na různé chyby nebo naopak vyzdvihněte něco, co vás dostalo. Můžete se zaměřit i na poslání knihy nebo čím vás obohatila.

V recenzi by neměl chybět ani názor na postavy, které se v dané knize vyskytují. Můžete popsat dopodrobna charakter hlavní postavy (či více hlavních postav) nebo všechny postavy shrnout pod obecnou charakteristiku a napsat, čím se vyznačují a co mají společného. Opět se můžete rozepsat v tom, co vám na určité postavě vadilo nebo co jste na ní měli naopak rádi.

Dále tu máme dva body, které dodržovat můžete, ale i nemusíte. Je to čistě na vás. Jako první je to váš subjektivní názor na obálku. Hodně knižních bloggerů ji ve své recenzi zmíní a trochu se tak pozastaví nad tím, jak moc vlastně obálka ovlivňuje výběr knihy. Přijde vám obálka zbytečně moc přeplácaná? Napište to. Nebo se k příběhu uvnitř knihy moc nehodí? Nebo vám snad přijde hezčí zahraniční varianta obálky? Všechno to napište.

Druhým bodem je stručné představení spisovatele. Pokud si rádi zjišťujete informace o autorech a chcete se s nimi podělit i se čtenáři, uveďte v recenzi jeden kratší odstavec, který spisovatele představí. TIP: Zaměřte se na nějaké zajímavosti, které moc lidí neví.

Samozřejmě nesmím zapomenout na samotný závěr recenze, čímž je celkové hodnocení. Shrňte celou knihu do kratšího úseku a vypište nejdůležitější věci, díky kterým určujete hodnocení knihy. Můžete napsat, že knihu (ne)doporučujete nebo pro jako věkovou skupinu se hodí.

Více méně jsme si probrali všechno důležité, ale určitě se ještě ptáte, jak tedy poskládat recenzi. Každý blogger má svou typickou kostru recenze. Někdo uvádí první obálku, jiný zase něco jiného. Obecně ale platí, že nejprve by se čtenář měl dozvědět něco o obsahu knihy, poté váš názor + postavy a na závěr by mělo být uvedeno celkového hodnocení jako shrnutí celé recenze.

Všechny tyto výše zmíněné body jistě zaberou hodně místa a pokud se rádi rozepisujete, vaše recenze budou stoprocentně nekonečně dlouhé. Proto si důkladně promyslete, co všechno vaše recenze budou obsahovat a jakou budou mít délku. Délka se občas liší; záleží na tom, co všechno chcete ke knize říct. Musíte také ale uvažovat nad tím, že extrémně dlouhé recenze nejsou pro většinu lidí lákavé (i když já mám teď co říkat, když píšu tenhle dlouhatánský článek, že).

Závěrem bych chtěla říci, že pokud se tedy rozhodnete začít psát recenze, pište je s chutí. Pište je hlavně kvůli sobě. Je to důležité, protože čtenáři by vaši nucenost do psaní poznali a vy byste trávili tolik času nad něčím, co vás vlastně ani nebaví. Určitě se najde i pár lidí, kteří píšou pouze kvůli recenzním výtiskům. Já osobně tohle nepodporuji. Je mi líto takových lidí. Opravdu si myslím, že by bloggeři měli psát o tom, co je zajímá.


Doufám, že vám tento článek alespoň v něčem pomohl. Držím vám palce při psaní první recenze! Případné dotazy pište dolů do komentářů. :-)

8 komentářů:

  1. Přesně takový článek jsem potřebovala :-) Už dlouho si lámu hlavu nad tím, jakou formu pro recenze zvolit, takže děkuji za inspiraci ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Užitečný článek. Často v recenzích postrádám kritiku.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, díky tvému článku se mohu zdokonalovat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, všem pisálkům bych určitě doporučila, aby do svojí databáze knih zařadili knížku O psaní od Stephena Kinga. Osobně neznám nic kompaktnější, ucelenějšího, ale přitom tak komplexního a osobního, co by mi ukázalo, jak se zlepšovat ve psaní. :) Tohle je knížka, která vám ukáže, jak si udělat všechny možné návyky na psaní. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)