neděle 20. září 2015

Recenze: Galgad - příběh strážce Země

25925606
Příběh strážce Země

Název - Galgad: příběh strážce Země
Autor - Ergall
Počet stran - 232
Vazba - paperback
Nakladatel - vlastní náklad
Rok vydání - 2015


Galgad, strážce Země, se po velmi dlouhé době opět probouzí a nadchází tak doba, aby na danou část Země dohlížel on. Jenže tentokrát to nebude tak jednoduché. Předešlý strážce mu předal děsivý vzkaz, ale on stále neví, co si pod tím má představit. Během průzkumu lesa, svého království, však nachází rozvrácenou rovnováhu přírody a také naprosto nový druh, jenž za všechny ty dlouhé roky potkává poprvé. Lidé. Galgad se rozhodne s nimi spřátelit a tím také získat nějaké informace. Jenže když zjistí, že to oni narušili tuto posvátnou harmonii a přírodě naopak škodí, všechno se změní. Podaří se Galgadovi zasáhnout včas? Nebo bude jen nadále přihlížet tomu, jak si lidé dělají s planetou, co chtějí?

Harmonie, vyvíjená po miliardy let, je narušena. Zvěř pasoucí se na rostlinách se bez predátorů přemnoží, sežere všechnu zeleň, promění zem v pustinu, pak hlady zemře. Koloběh života a smrti je narušen.

Příběh, který se v knize ukrývá, nás zanese daleko do minulosti, do prastarých lesů a říše divokých zvířat a lidí, kteří si neuvědomují, jak moc mění přírodu. Samotný děj je velmi zajímavý. Spisovatel příběh zařadil do žánru fantasy, takže se setkáváme s nadpřirozenými prvky, ale i tak má v sobě kniha něco originálního, díky čemu určitě zaujme.

Hlavní myšlenkou celé knihy je poukázat na to, jak se lidé chovají k přírodě a jak s planetou nakládají. Ode mě má autor za tohle téma velké plus, protože tohle je opravdu důležitá věc, která si vyžaduje zamyšlení nad tím, jak moc už jsme přírodě ublížili. Každým dnem na planetě Zemi ubývá několik kilometrů lesů, každý den se vysušují mokřady, aby mohly vzniknout nové plantáže, ve kterých lidé vidí akorát peníze. Už jen díky tomuto námětu by si tuto knihu měl každý přečíst a šířit toto poselství dál, protože pokud zničíme přírodu, čeká nás nevyhnutelná zkáza.

Jediným a zároveň velkým mínusem této knihy je její pomalé čtení. Když tuto rozměrově malinkatou knížečku vidíte poprvé naživo, myslíte si, že bude přečtená během jednoho večera, ale skutečnost je trochu někde jinde. Netuším, jestli je čtivost v tomto případě dána autorovým stylem psaní či něčím jiným. Každému ale samozřejmě sedne něco jiného, konkrétně mně to vadilo docela hodně.

S tempem, kterým jsem knihu četla, jsem rozhodně spokojená nebyla, ale i tak musím vyzdvihnout něco, díky čemu mě Ergallův styl psaní zaujal. Jsem totiž naprosto nadšená z jeho slovní zásoby. Kniha je v tomhle směru velmi bohatá a u čtení se i mnohé přiučíte. A obsáhlé popisy, kterých je v knize poměrně hodně, tak mají co nabídnout.

Galgad od strážců Gathary je víceméně postavou, která nás provádí knihou. Ale i tak se postupem času odpoutáme od Galgada a dozvíme se i něco o lidech, kteří momentálně nejsou v přítomnosti strážce, čímž se dostáváme víc do hloubky celého příběhu a máme tak možnost získat o mnoho víc informací.

Galgad na sebe dokázal vzít podobu všech, kteří pobývali na Zemi. Pokud se objevil někdo nový, stačilo k němu na čas přilnout, pak byl schopen mluvit jeho řečí nebo na sebe vzít jeho podobu, vstoupit mu do mysli a vidět jeho vzpomínky od zrodu až do konce.

Obálka:

Úžasné na této obálce je, že si ji autor vytvořil sám. Ze všech lidí ví nejlépe spisovatel, co se k jeho knize hodí. Ergall zvolil vhodnou kombinaci barev i obrázek. Líbí se mi, že obálka je jednoduchá a zároveň vyjadřuje všechno, co je důležité.


Celkové hodnocení:

Příběh strážce Země je první knihou z nové fantasy série od českého autora a má určitě co nabídnout. Je to originální fantasy s úžasným poselstvím. V knize se neustále něco děje, takže nudy se bát určitě nemusíte. Jedinou věcí, která mě zklamala a tím pádem i strhává hodnocení, je (ne)čtivost.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji samotnému autorovi!

(Ukázky ze stran: 21 a 10 - ukázka je upravena.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)