středa 14. srpna 2013

Recenze - Nebezpečná láska

Nebezpečná láska (Bavettovi, #1)
Nebezpečná láska

Název – Nebezpečná láska
Autor – Kateřina Petrusová
Série – Bavettovi
Díl – 1.
Počet stran – 374
Nakladatelství – Fragment, 2012

Anotace -

Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?


Reakce po dočtení -

Ouha, ten konec. Páni! Dokonale promyšlená kniha!


Můj názor -

Proč jsem si vlastně knihu vybrala? V prvé řadě mě kniha zaujala tím, že byla napsána českou spisovatelkou a měla velmi (velmi, velmi) kladné hodnocení. Od českých spisovatelů/spisovatelek jsem toho moc nepřečetla a možná je to i tím, že dělám zbytečné závěry. Nevím proč, ale čeští spisovatelé – ať už současní či ne – mě vůbec nelákají. Vždy raději sáhnu po knize, která je z pera nějakého autora ze zahraničí.

Nebezpečná láska má vše, co čekáte a potřebujete od dobré knihy. Je čtivá, zábavná, romantická, velmi vtipná, dokonale promyšlená, nepředvídatelná, dojemná a napínavá. Je jednoduše geniální. Každá strana v sobě skrývá nové překvapení. Po celou dobu knihy jsem nedokázala odhadnout, co se stane. Ode mě má za to kniha velké plus!

První polovina knihy je spíše poklidnější – je to takový rozjezd. Smějete se spolu s Paige kouskům, které vyvádí Mikee. Druhá polovina knihy je romantická a často i nebezpečná. A konec? Ten překvapí každého. Tím jsem si jista. Je to šok. Já zírala s otevřenou pusou. Autorce jsem všechno spolkla i s navijákem.

Styl psaní spisovatelky Kateřiny Petrusové je báječný. Ihned si ho zamilujete. Kniha vás vtáhne do příběhu hned na začátku a pustí až na samotném konci. Hltáte příběh očima, stranu po straně otáčíte rekordní rychlostí a když knihu zaklapnete, dožadujete se pokračování.
Autorka mimochodem dokonale vystihla chování malého dítěte. Michael si omotal Paige okolo prstu a cokoli chtěl, Paige mu vyhověla.

Název je možná trochu zavádějící, ale po přečtení zjistíte, že se ke knize skvěle hodí. V New Yorku není bezpečno a už vůbec ne v rodině Bavettových. A láska? Ta tam samozřejmě je.

Líbí se mi, že se kniha odehrává mezi mrakodrapy v New Yorku. V New Yorku se setkáme úplně s jiným životním stylem než u nás v Česku. Navíc autorka knihy dala postavám anglická jména, což je u českých spisovatelů něco neobvyklého.

"Radši se jich nedotýkej, divoký kachny by se neměly hladit. Můžou mít vzteklinu," varovala jsem ho. "Na," podala jsem mu dva krajíce chleba, "budeme jim to házet –." Než jsem stihla doříct, že po malých kouscích, mrskl Mikee mezi kachny celý krajíc a rozchechtal se, když se rozprchly.
 • Nebezpečná láska (str. 91 - 92)


Postavy -

Postavy v téhle knize jsem si opravdu zamilovala. Možná by se mohly řadit mezi mé nejoblíbenější. Občas byly sice k nesnesení, ale i tak jsem je měla pořád velmi ráda. Prostě mi přirostly k srdci. A navíc byly skvěle propracované.

Paige jsem si oblíbila hned od první strany. Hlavní hrdinka jak se patří. Byla to pohodová, milá, vtipná, trpělivá, sarkastická holka, která nezkazila žádnou srandu a dokázala se ozvat, když se jí něco nezdálo. Smála jsem se s ní, radovala i trpěla.

Michael/Mikee – Takový malý-velký kluk. Měla jsem ho ráda jako dítě i jako dospělého. Jako dítě rád prováděl různé neplechy a jako dospělý se pořád rozčiloval a byl náladový. Sice bych si z něj na zadek nesedla, ale učaroval mi.

Robert – Bratr Michaela, který byl neustále naštvaný a zaneprázdněný svou prací. Když měl dobrou náladu, uměl být i velmi milý. Nikdy jsem ale nevěděla, jak zareaguje v určité situaci. Neustále mě překvapoval. Doufám, že si k němu najdu cestu ve volném pokračování, které bude celé o něm.

Určitě stojí za zmínku Johnny, který byl u Bavettových zaměstnán, a jeho manželka Sue. Byli to velmi milí lidé, kteří byli ochotni kdykoli pomoci. Působili na mě sympaticky, celkově velmi dobře.

Kobra nebo-li matka Michaela a Roberta se chovala jako mrcha. Nedokázala pochopit, že její syn Michael trpěl duševní poruchou a brala ho stále jako dospělého a také s ním tak jednala. Ale musím uznat, že autorka vytvořila skvělou zápornou postavu.


Obálka -

Tahle obálka se mi moc líbí. Ti lidé... to budou asi Paige a Mike, že? A v pozadí za nimi nelze přehlédnout ulici v New Yorku.
4 z 5 bodů


Celkové hodnocení -

Po dočtení knihy jsem byla chvíli úplně mimo. Konec mě vážně dostal. Chtěla jsem knize dát ihned pět hvězdiček z pěti, ale pak jsem se trochu zamyslela a uvědomila si, že jsem četla i lepší knihy, takže jsem uvažovala nad tím, jaké hodnocení mám knize dát. Čtyři nebo pět hvězdiček? Nakonec jsem se rozhodla pro (slabších) 5 hvězdiček, protože kniha mi opravdu vyrazila dech a já se nemůžu dočkat, až si přečtu další knihu od Kateřiny Petrusové.
Kniha je vážně báječná a já ji budu dál všem doporučovat. Určitě by někdo mohl namítnout, že to napsala česká autorka a tím pádem to bude stát za starou bačkoru – ano, i já si to myslela, ale zjistila jsem, že jsem se velmi mýlila –. Vážně tuhle knihu zkuste, budete příjemně překvapeni.

A komu tuto knihu doporučuji? Kniha je určena převážně pro ženy (ať už pro romantické duše nebo pro ty, které mají rády pletky s mafiány a humorné scény), ale myslím si, že i nějací muži v knize najdou zalíbení, jelikož to není celé o lásce. Spíše až ta druhá část.

★★★★★ (5/5)


 

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

4 komentáře:

  1. Souhlasím, že ne každá kniha napsaná českou autorkou je špatná :) Já sice také raději dávám přednost cizím autorkám, ale tahle kniha musí fakt úžasná :) Teď mám ještě na seznamu hodně knih, které si chci přečíst, ale věřím, že až je všechny přečtu, tak se dostanu i k této :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky dlouhý seznam knih, které chci číst. :) Ale až si tuhle knihu přečteš, dej mi vědět, jak se ti líbila! :-)

      Vymazat
  2. Chcem. tú. knihu. :D Zas a znova vynášanie do neba. :) Naozaj by som sa už do nej mala pustiť. Len som ostala trošku zaskočená tým Spidermanom. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spidermana se nelekej. :D Až si knihu přečteš, pochopíš to. :) Určitě se na ni vrhni co nejdříve! :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)